Refinement sessies als exploratie via het 'wat' op weg naar het 'hoe'

banner
icon

Refinements, in elke fase van het traject extreem waardevol

Veel klanten melden zich bij rb2 met het verzoek hun complexe vraagstukken technologisch en procesmatig in te vullen. Het is dan belangrijk dat we zo snel mogelijk de contouren begrijpen van het complexe vraagstuk dat voor ons ligt. Superscherp gezegd: wat gaan we bouwen en hoe gaan we het bouwen? Niet geheel toevallig zijn dit ook de basisvragen die in Scrum gesteld worden. Om deze te beantwoorden hebben we een zeer effectief proces omarmd. Niet nieuw of zelf bedacht, wel doeltreffend.

Refinements in ultimo forma:

  1. We starten met enkele verkennende gesprekken om elkaar beter te leren kennen.
  2. We doen een eerste snelle inventarisatie het complexe vraagstuk.
  3. We doen een “deep dive” naar technologische randvoorwaarden en mogelijke oplossingen.
  4. We doen verschillende refinement sessies om een eerste grove outline van een backlog op te zetten + een werkproces uit te denken.
  5. We doen een POC: proof of collaboration in 3-6 sprints om het werkproces te valideren terwijl we tegelijkertijd de eerste werkende increment(s) in software opleveren.

Refinements volgens rb2

De eerste twee stappen zijn bedoeld om elkaar beter te leren kennen, men noemt dit ook wel het salesproces. Vanaf de derde stap duiken we direct de diepte in met een zogeheten “deep dive analyse”. Een refinement waarbij onze architecten en analisten de vraagstelling aanhoren, terugkoppelen en vrijuit sparren over contraints, requirements en goals en andere voorwaarden waar een oplossing aan moet of kan voldoen.

Tijdens een serie refinement sessies brengen we de verdere wensen met betrekking tot de Backlog nauwkeurig in kaart. Tijdens deze workshops communiceren onze technische consultants, architecten en delivery managers intensief met de belangrijkste stakeholders van de klant. Zo achterhalen we niet alleen de beste technologische oplossing, maar kijken we ook verder naar Epics & User Stories, en kunnen we ook de meest effectieve manier van samenwerking bepalen. Overigens, stap 3 en 4 kunnen apart gaan, maar ook zeker gecombineerd.

De uitkomst van deze sessies brengen we samen in een proof of collaboration (POC). Hierin valideren we de eerste opzet van de architectuur, Epics of Stories op de Backlog als ook het (Agile) werkproces. Dit proces geeft een vliegende start aan het project en voldoende voedingsbodem om daarna een oneindige serie aan sprints in gang te zetten.