Refinement sessies als exploratie

via het 'wat' op weg naar het 'hoe'

banner
icon

Refinements, in elke fase van het traject extreem waardevol

Veel klanten melden zich bij rb2 met het verzoek hun complexe vraagstukken technologisch en procesmatig in te vullen. Het is dan belangrijk dat we zo snel mogelijk de contouren begrijpen van het complexe vraagstuk dat voor ons ligt. Superscherp gezegd: wat gaan we bouwen en hoe gaan we het bouwen? Niet geheel toevallig ook de basis vragen die in Scrum gesteld worden. Om die vraag te beantwoorden hebben we een zeer effectief proces omarmd. Niet nieuw of zelf bedacht, wel doeltreffend.

Refinements in ultimo forma:

Om maar meteen man en paard te noemen:

  1. We starten met enkele verkennende gesprekken om elkaar beter te leren kennen.
  2. We doen een eerste snelle inventarisatie het complexe vraagstuk.
  3. We doen een deep dive naar technologische randvoorwaarden & mogelijke oplossingen
  4. We doen verschillende refinement sessies om een eerste grove outline van een backlog op te zetten + een werkproces uit te denken.
  5. We doen een POC: proof of collaboration in 3-6 sprints om het werk proces te valideren terwijl we tegelijkertijd eerste werkende increment(s) in software opleveren.

Stap 1 en 2 zijn erg hoog over en bedoeld om elkaar te leren kennen. Men zegt vaak dat dit een sales proces is. Daarna willen we direct de diepte in met een deep dive analyse. Een refinement waarbij onze architecten en analisten de vraagstelling aanhoren, terugkoppelen en vrijuit sparren over contraints/requirements/goals en andere voorwaarden waar een oplossing aan moet/kan voldoen.

Tijdens een serie refinement sessies brengen we de verdere wensen mbt de Backlog nauwkeurig in kaart. Tijdens deze workshops communiceren onze technische consultants, architecten en delivery managers intensief met de belangrijkste stakeholders van de klant. Zo achterhalen we niet alleen de beste technologische oplossing, maar kijken we ook verder naar Epics & User Stories, en kunnen we ook de meest effectieve manier van samenwerking bepalen. Overigens, stap 3 en 4 kunnen apart gaan - maar ook gecombineerd.

De uitkomst van deze sessies brengen we samen in een proof of collaboration. Hierin valideren we de eerste opzet van de architectuur, Epics of Stories op de Backlog als ook het (agile) werk proces.

Dit proces geeft een vliegende start aan het project en voldoende voedingsbodem om daarna een oneindige serie aan sprints in gang te zetten. Hoe we binnen die Sprints ons Agile proces vormgeven en blijven verbeteren staat hier beschreven.