Agile denken, Scrum doen hoe de principes van Scrum ons vooruitduwen

banner
icon

Hoe onze cyclus eruit ziet

De meest voorkomende Agile methodiek is Scrum. Onze Scrumteams bestaan uit het developmentteam, inclusief Scrum Master, gecoacht door een Delivery Manager in Nederland. En daarbij de klant áltijd op de stoel van Product Owner. Onze klanten hebben de domeinkennis die wij (nog) niet hebben. Uiteraard staan onze Delivery Managers en Technische consultants altijd klaar om te helpen met Backlog Management en het maken van (technische) beslissingen.

Een sprint duurt meestal twee weken, maar dat ligt absoluut niet vast. Per direct beginnen we met het bouwen van kleine stukjes software die zichtbaar en waardevol zijn. Dat doen we aan de hand van de Definition of Done. Daarvoor hebben we een rb2-standaard, maar deze schaven we samen met de klant bij. Transparantie bereiken we door whiteboards in China en desgewenst bij de klant. Maar ook in een online tool zoals JIRA. Zo blijven de klant, de Delivery Manager en het Chinese developmentteam op één lijn.

Elke sprint begint met Sprint Planning. Gelijk op maandagochtend om 9:00 uur lokale tijd in China. Door het tijdsverschil met China, begint het developmentteam hier eerst zelfstandig aan. In deze meeting bepaalt het developmentteam welke taken ze kunnen oppakken. Daarbij maken ze gelijk een plan van aanpak om die taken ‘Done’ te krijgen. Later bespreekt het team via een conference call de resultaten van de Sprint Planning door met de Product Owner en Delivery Manager.

Elke opvolgende dag heeft het team zijn eigen Daily Scrum. Dat gebeurt fysiek op het Chinese kantoor. Lopen de ontwikkelaars ergens tegenaan, dan laten ze dat weten aan de Product Owner en/of Delivery Manager.

Halverwege de sprint neemt het Scrumteam de tijd voor Product Backlog Refinement. Hier spart het developmentteam met de Product Owner over items die lager op de backlog staan. Analyse en forecasting voor items die de komende sprints opgepakt kunnen worden.

De laatste vrijdag van de sprint is een drukke bedoening. Allereerst de Sprint Review. Deze conference call met het hele Scrumteam en stakeholders vanuit de klant is bedoeld om samen te kijken naar de oplevering van de sprint. Geen demo, maar een interactieve sessie waarin alle aspecten (technisch en functioneel) van het product worden besproken. Tegen deze tijd heeft de Product Owner ook al zijn Backlog items klaar staan voor de volgende sprint.

Voor het developmentteam eindigt de sprint met een retrospective. Die doen ze lokaal, in het Chinees. De uitkomsten van de retro worden gedeeld met de Product Owner en biedt ruimte voor discussie.

Meer weten over dit onderwerp?

Lees wat onze experts erover bloggen

image

Blog

De Kanbancyclus van Meetingselect

Om de Agile werkwijze te hanteren, maakt rb2 afwisselend gebruik van....

Lees deze blog
image

Blog

De Agile werkwijzen: Scrum vs. Kanban

Je wilt als bedrijf de Agile werkwijze toepassen, maar twijfelt tussen Scrum en Kanban. 

Lees deze blog