"Met een MVP ben je in staat om je te focussen op de functies die je daadwerkelijk nodig hebt."

Mark van der Ploeg, CPO

avatar

Kickstart je e-commerceplatform met een MVP

5 tips op basis van issues uit de praktijk

banner

Zo geef je een kickstart aan je e-commerceplatform

Waarom zou je als bedrijf nog kiezen voor een RFP (Request For Proposal) terwijl je ook kunt kiezen voor een MVP (Minimal Viable Product)? Een RFP is een detailleerde wensenlijst van alle functionaliteiten die je graag wilt hebben; je denkt dat hier behoefte aan is bij eindgebruikers, maar zeker weet je het niet. Bij een MVP neem je de proef op de som in een praktijksituatie. Je lanceert direct een platform van waarde en ontdekt naar welke functionaliteiten écht behoefte is bij eindgebruikers.

Ga voor een MVP (en geen RFP)

Een MVP kun je vergelijken met een kano waarbij je langzaam naar een speedboot en uiteindelijk een jacht toe werkt. Over de belangrijkste functie - varen- beschikt ook de MVP maar de latere versies zijn net iets luxer, sneller of vergen minder energie. Kortom; een MVP-versie van je e-commerce platform geeft je de kernfuncties, maar zonder de toeters en bellen. Zorg er bij deze kernfuncties wel voor dat je platform betrouwbaar is (geen bugs, geen teleurstelling), gebruiksvriendelijk is (simpele user interface) en een fijne gebruikservaring heeft; dit zorgt er immers voor dat bezoekers terugkeren.

Met een MVP ben je in staat om je te focussen op de functies die je daadwerkelijk nodig hebt, welke vaak afwijken van de requirements die je in je RFP zou hebben gesteld. Met een MVP kom je veel eerder in contact met de praktijk: echte klanten en een continue feedback loop. Aangezien je al in een vroeg stadium feedback ontvangt verkort je de doorlooptijd en versnel je de implementatie van je B2B e-commerce platform.

Dus een MVP is the 'way to go' , maar in de praktijk worden er vaak fouten gemaakt die de succesvolle lancering van een MVP kunnen dwarsbomen. Gelukkig hebben wij als technische partner al jaren ervaring bij de ontwikkeling van MVP B2B e-commerce platforms en weten wij welke obstakels je kunt tegenkomen.

5 tips voor een MVP e-commerce platform

1. Rechtstreekse communicatie
Soms lijkt het de juiste keuze om meer mensen toe te voegen aan je e-commerce project. Meer expertise, meer mensen, meer inzichten. Echter zorgt dit ervoor dat de communicatie kan verslechteren; hoe meer mensen, hoe meer communicatielijnen. Probeer het team klein te houden zodat rechtstreekse communicatie eenvoudig is. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je UX- en development team rechtstreeks in verbinding staan met de klant. Laat bijvoorbeeld navigatie-informatie als heatmaps, interne zoekopdrachten, kruimelpaden en veelvoorkomende vragen rechtstreeks bij deze teams terecht komen.

2. Trial-and-error is belangrijk: leren van je fouten
Trial-and-error betekent errors! Schrik dus niet als je daadwerkelijk problemen tegenkomt bij de lancering van een MVP e-commerce platform. Het fijne van een MVP is dat je deze errors al in een vroeg stadium tegenkomt en snel kunt oplossen.

3. Aim higher!
Er is een 10X regel: ongeacht het doel dat je wil bereiken, kost het waarschijnlijk 10 keer zoveel energie dan verwacht. En ongeacht hoe hoog je de lat legt, kun je beter de lat 10 keer zo hoog leggen en dan is de uitkomst waarschijnlijk een stuk beter dan je voorspeld had.

4. De juiste software
Een platform staat of valt bij de technische fundering. Steeds meer ondernemers met een e-commerce platform geven de voorkeur aan een headless frontend CMS, zo blijkt uit de B2B e-commerce trends voor 2019. Hierbij wordt de frontend (hetgeen dat de bezoekers online zien) gescheiden van de backend (alle achtergrondprocessen die de bezoeker niet ziet). Virto Commerce biedt zo’n losstaande e-commerce module die zeer geschikt is voor B2B e-commerce platforms. En met een losstaande frontend (headless CMS) maak je je MVP e-commerce platform ook future-proof. Als je je e-commerce platform of het CMS ontgroeit, upgrade je alleen datgene wat nodig is.

5. Wacht niet te lang
Maak je geen zorgen als je MVP nog niet beschikt over toffe animaties en alle functies of als er nog kleine imperfecties zijn. Denk aan de waardevolle feedback die je ontvangt wanneer je platform in de markt is. Wacht dus niet te lang met het lanceren van je MVP. Pas vanaf dat moment kun je daadwerkelijk starten met het perfectioneren; op basis van échte feedback en niet vermoedens. Uiteraard moet je met de lancering van en MVP wel al diverse tools meenemen die bijdragen aan het genereren van inzichten in de werking van de website. Zo krijg je een antwoord op de vraag hoe het platform aansluit bij de behoeften van de doelgroep.

Heb je zelf de interesse om een e-commerce platform te lanceren en wil je in een vroeg stadium feedback ontvangen van gebruikers? rb2 heeft veel ervaring met greenfield projecten; waarbij wij van start gaan met een project vanaf het idee in iemands hoofd. Hierbij werken wij in sprints en met tools die het deployen van code sneller maken zodat wij in rap tempo een MVP kunnen neerzetten. Op deze manier helpen wij klanten te toetsen of de ontwikkelde functionaliteit aansluit bij de wensen van eindgebruikers in de realiteit. Neem contact met ons op om te bespreken hoe wij jou als technische partner kunnen helpen bij de lancering van jouw e-commerce platform.

Wil je meer weten over Mark?

Als People Manager hopt Mark van kantoor naar kantoor. Met zijn achtergrond als Delivery Manager kent hij de ins en outs van Scrum en offshore werken en momenteel versterkt hij het managementteam waarbij zijn focus ligt op “People en Processes”.

photo
banner