"Voor ons intern heeft de switch naar Agile development (zoals Scrum en Kanban) ontzettend geholpen."

Marco van den Bergh, Delivery Manager

avatar

De succesvolle switch naar Agile development 

Kwaliteit omhoog, developers gelukkiger en betere doorlooptijd

banner

De succesvolle switch naar Agile development

Vroeger werkte rb2 vaak volgens de Waterfall methode. Ging dat altijd verkeerd? Nee, maar het werkte net niet lekker en zorgde bij grote projecten soms voor een aantal problemen. Nu passen wij al jaar en dag Agile toe. En we zijn er dol op bij rb2. Met name Scrum, maar we staan voor alle (Agile) smaken open. In deze blog lees je hoe de switch naar Agile ons developmentproces heeft geoptimaliseerd.

Agile is een gebied waar we eindeloos over kunnen praten. Voor klanten betekent het vooral dat we niet fixed price/ fixed scope werken. Niet omdat we geen beloftes durven te maken, maar omdat we denken dat flexibiliteit en het leveren van écht werkende software veel waardevoller is voor onze klanten.

Net zoals de meeste bureaus deden we vroeger Waterfall projecten. En eerlijk is eerlijk, heel soms doen we het nog voor heel kleine projecten. Het ging heus niet altijd verkeerd, maar in veel gevallen voelde het niet fijn en werkte het net niet lekker. Samen met klanten eindeloos grote Request for Proposal’s (RFP's) creëren, ontzettend veel overhead en onvermijdelijke discussies over deadlines, in/out of scope functionaliteiten en meer. In de klassieke Waterfall projecten staat de scope vast en de tijdlijn meestal ook. Zodra deze onder druk staan, ga je al snel sleutelen aan het aantal ontwikkelaars of nog erger: aan de kwaliteit van je oplevering. Dit kan leiden tot bijna een vicieuze cirkel van niet behaalde deadlines en een instabiel product.

De Agile filosofie van rb2

Binnen de Agile filosofie van rb2 staat kwaliteit vast. De scope bepalen we samen al lerende gaandeweg. Voor ons intern heeft de switch naar Agile development (zoals Scrum en Kanban) ontzettend geholpen:

  • Developers zijn gelukkiger omdat zij zich makkelijker op hun werk konden focussen en de verantwoordelijkheid kregen zichzelf te sturen;
  • Onze projectmanagers (die heten nu Delivery Managers) kregen meer tijd, waardoor ze zonder stress meer focus op hun projecten konden leggen;
  • De (technische) kwaliteit van het project en de overall doorlooptijd zijn verbeterd, bovenop de algemene klantrelatie.

Onze beweging naar Agile methodieken betekent niet dat we simpelweg het Scrum framework of Kanban hanteren; het betekent ook dat we bij rb2 de Agile filosofie volgen. Bij rb2 geloven we in het opleveren van eerst (kleine) stukjes werkende software en in het doorlopend bijschaven van de business strategy van de klant. Het betekent ook dat we zo transparant mogelijk proberen te zijn.

Dit klinkt allemaal makkelijker dan het soms is. Scrum is ontzettend handig voor een team dat dedicated aan één inhouse product werkt, met z'n allen werkend aan één doel. Maar Scrum kan tricky zijn als je veel externe afhankelijkheden hebt. En als een bureau is vrijwel elk aspect van je werk een externe afhankelijkheid, namelijk klanten. Daarom zien wij onze klanten als partners, diep geïntegreerd in onze Scrumteams. Bijvoorbeeld als Product Owner (PO). De PO heeft een sleutelrol binnen Scrum en is de persoon die de richting van het te bouwen product bepaald. Een verantwoordelijkheid waar we bij rb2 absoluut niet voor weglopen, maar wij geloven dat de klant dit veel beter kan. Want zelfs met onze jaren aan digitale ervaring, kunnen wij geen business-besluiten maken zoals onze klanten dat doen. Onze klanten hebben de domeinkennis, kennen hun bedrijf van binnen en buiten en de markt beter dan wij ooit zouden kunnen.

Meer weten over onze werkwijze?

Lees dan onze klantcases! Hierin kun je lezen hoe wij Agile werken en tot welke resultaten dit leidt.

 

Wil je meer weten over Marco?

Als Delivery Manager hopt Marco van project naar project. Hij kent de ins en outs van Agile werken en heeft dit toegepast bij projecten als Bexter, BookChoice en Didix.

photo
Marco van den Bergh

Delivery Manager

Of check hieronder andere cases of blogs waar hij een prominente rol in heeft gehad:

rb2 is meer dan Marco we hebben nog meer goede verhalen

Bekijk de andere blogs
picture