Marthin Steyn, Technical Lead

avatar

De switch van ownership naar usership

De samenleving in beweging

banner
WHITEPAPER - Van transactiegedreven naar relatiegedreven business met subscription - DOWNLOAD WHITEPAPER

De opkomst van abonnementsmodellen

Er is een switch van productverlening naar dienstverlening – van ownership naar usership – in de markt die wordt gerealiseerd door subscription commerce en niet stopt bij films of boeken. rb2 heeft veel ervaring met de ontwikkeling van abonnementsmodellen en in deze blog delen wij onze inzichten.

Subscription commerce is hot. Steeds meer consumenten kiezen voor het gemak van een abonnementsmodel als het aankomt op de aankoop van veelgebruikte goederen en diensten. Voor bedrijven is dit een interessante kans om nieuwe klantgroepen aan te boren en nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. En in het verlengde uiteraard meer omzet te genereren. Zo stegen de inkomsten van bedrijven met een abonnementsvorm het afgelopen jaar bijna vijf keer sneller dan bedrijven zonder abonnementsvorm. 

De hoge mate van adoptie van het internet maakt ownership versus usership steeds meer toegankelijk. Eerst werd deze switch gemaakt bij online diensten:  

  • Van (eenmalig) een programma kopen (Photoshop) naar een (maandelijks) lidmaatschap: Adobe Creative Cloud; 
  • Harde schijf naar de cloud-service Dropbox; 
  • Van de koop van cd’s naar Spotify; 
  • Van de koop van dvd’s naar online streamingdiensten als Netflix en Videoland. 

En nu is de cirkel rond: van de koop van een persoonlijk verzorgingsproduct naar een persoonlijk verzorgingsproduct als abonnement

De voordelen van usership:  

  • Drempelverlagend, geen (voor)investering; 
  • Aanpasbaar gedurende de looptijd van de samenwerking; 
  • Tussentijds opzegbaar; 
  • Optimaal gebruik van het product; 
  • Minder milieubelastend; 
  • Meer inzage in klantentevredenheid door middel van inzage gebruiksgegevens. 

Elk product kun je als dienst aanbieden  

Elektronicaproducent Philips heeft onlangs de huidige e-commercewebsite uitgebreid met verschillende abonnementsvormen voor de Lumea en Sonicare producten. De nieuwe abonnementsmodule, die door rb2 technisch is gerealiseerd, biedt consumenten de mogelijkheid om een Lumea IPL-ontharingsapparaat in termijnen af te betalen. Ook de ontvangst van Sonicare tandenborstelopzetstukken kan via deze nieuwe module geregeld worden.

Naast dat dit concept uitermate geschikt is voor veelgebruikte goederen, leent het zich ook voor producten die je niet regelmatig gebruikt. Het bewijs hiervan wordt geleverd door Husqvarna, die met het concept Husqvarna Battery Box laat zien hoe je als lang gevestigde fabrikant subscription commerce succesvol kunt toepassen.  

De Battery Box maakt Husqvarna’s op batterijwerkende tuingereedschappen beschikbaar voor klanten die weinig ruimte hebben of die de tool niet willen aanschaffen doordat zij er weinig gebruik van maken. Klanten kunnen eenvoudig via een app producten huren en betalen en het gehuurde product in een nabijgelegen Battery Box ophalen. Ook worden potentiële kopers in de gelegenheid gebracht om het product alvast te proberen.  

Subscription commerce zet de klant centraal 

Ondanks dat veel bedrijven altijd al zeggen dat zij de klant centraal zetten, is het bij subscription commerce belangrijker dan ooit. Je kijkt naar hoe het product in het dagelijkse leven wordt gebruikt. De oude economie zette het product centraal en de nieuwe economie zet de consument centraal.  

Veel bedrijven zijn erop gericht om een product aan de man te brengen en doen alles aan om dit te bereiken, maar daarna houdt de customer journey op. Bij de Subscription Economy gaat het juist om de service ná het aankoopmoment. De focus ligt op het opbouwen van een klantrelatie, klanttevredenheid en het voortdurend verzamelen van feedback om zo de dienst te verbeteren.   

Subscription commerce bij Philips en Bookchoice

rb2 heeft veel ervaring met het ontwikkelen van abonnementsmodellen. Zo hebben wij dit onder andere gedaan voor online boekenreus Bookchoice met hun razend populaire boek-als-abonnementsmodel. Daarnaast heeft rb2 dit ook gedaan voor Philips door de e-comercewebsite uit te breiden met verschillende abonnementsvormen voor persoonlijke verzorgingsproducten. Lees hier meer over hoe wij abonnementsmodellen technisch realiseren.  

Download onze whitepaper over abonnementsmodellen

Vraag je je af of abonnementsmodellen een onderdeel kunnen zijn van jouw business strategie? Ontdek het in onze whitepaper Subscription Services. Verken de verschillende soorten, voordelen, technische challenges en ontvang tips!

Wil je meer weten over Marthin?

Wil je na het lezen van deze blog of whitepaper aan de slag met subscription services binnen jouw organisatie? Of heb je vragen over de besproken onderwerpen? Neem dan contact op:

Marthin Steyn
Technical Lead
+31 (0)299 200800

photo