"In mijn rol als delivery manager help ik klanten en ontwikkel teams hun doelen te bereiken. Ik vind het leuk om mensen te inspireren, te laten groeien in hun rol en om technische uitdagingen aan te gaan met het team.."

Sander de Zwart, Delivery Manager

avatar

De Kanbancyclus van Meetingselect

rb2 maakt afwisselend gebruik van Scrum en Kanban

banner

De Kanbancyclus van Meetingselect

rb2 maakt afwisselend gebruik van Scrum en Kanban 

Om de Agile werkwijze te hanteren, maakt rb2 afwisselend gebruik van Scrum en Kanban én soms combineren we de twee om een optimaal werkproces in te richten voor het team. Een goed voorbeeld hiervan is het proces van Meetingselect, waarbij we de Kanban methode aanvullen met een paar Scrum events.  

Meetingselect: het bedrijf en het proces 
   
Meetingselect is een zelf-boekingstool en is gelinkt aan een uitgebreid meeting managementsysteem. Deze online boekingstool bevat meer dan 50.0000 vergaderruimtes wereldwijd. En zo’n vergaderruimte betekent niet per definitie een hotel of een congrescentrum: je kunt elkaar ook ontmoeten in een prachtig landhuis of museum.  

 Sinds 2007 werken we al samen met Meetingselect en het is een ‘ongoing process’ waarbij we continu bezig zijn met het toevoegen van nieuwe features en het optimaliseren van de applicatie. Momenteel is het ontwikkelteam bezig met het koppelen van de applicatie met grote partijen zoals Holland Casino, de Overheid en de Belastingdienst. Maar naast het voortdurend bijschaven van de applicatie, moet je het proces ook zo nu en dan vanuit vogelperspectief bekijken: de applicatie bestaat al vrij lang, dus hoogste tijd voor vernieuwing. Zo zijn wij op dit moment bezig om de gehele applicatie te verplaatsen van de oude server naar Microsoft Azure (Cloud). Ook de front-end van de applicatie is de afgelopen jaren al in een nieuw jasje gestoken. Kortom, een metamorfose van ‘voor’ tot ‘achter’, wat vraagt om de juiste Agile aanpak. 

 

Keuze Kanban werkwijze 

Nieuw project, nieuwe Agile keuze: Scrum of Kanban? Wat de juiste keuze is bekijken we altijd per project, maar eigenlijk leer je de beste werkwijze pas gaandeweg. Zo is bij Meetingselect eerst de Scrum methode toegepast, maar al snel merkten we dat dit niet de beste werkwijze was. Dagelijks zijn er veel vernieuwende inzichten die leiden tot een continue verschuiving van prioriteiten en behoeften, waardoor we op zoek waren naar een beter passend werkproces voor het team. 

Meetingselect hebben wij daarom geïntroduceerd aan Kanban. Kanban is een continu proces en werkt volgens het ‘pull’ principe waarbij onze ontwikkelaars het werk zelf van de Backlog kunnen ‘trekken’. De Product Owner van Meetingselect zorgt ervoor dat de prioriteiten in de Product Backlog in de juiste volgorde staan. We hebben gemerkt dat de implementatie van Kanban tot een betere doorstroming in de werkprocessen heeft geleid en de verdeling tussen ontwikkelaars makkelijker is geworden. Achteraf was de move naar Kanban dus de juiste. We gebruiken wel enkele Scrum events binnen deze methode zoals: de Daily Scrum (stand up), Backlog Refinement Meetings en de Retrospective. Zo hebben we het beste van beide werelden gecombineerd.   

Wil je meer weten over Sander?

"In mijn rol als delivery manager help ik klanten en ontwikkel teams hun doelen te bereiken. Ik vind het leuk om mensen te inspireren, te laten groeien in hun rol en om technische uitdagingen aan te gaan met het team."

photo
Sander de Zwart

Delivery Manager

Of check hieronder andere cases of blogs waar hij een prominente rol in heeft gehad:
banner