"Zakelijke inkopers kunnen steeds vaker online terecht bij hun leveranciers"

Ties Luijendijk, Business Consultant

avatar

3 trends in B2B e-commerce voor 2020

op basis van de vragen die voorkomen

banner

Een B2B e-commerce platform kiezen, 3 zaken die je op weg helpen
- Een B2B e-commerce platform kiezen 3 zaken die je op weg helpen -
Download whitepaper
Een B2B e-commerce platform kiezen, 3 zaken die je op weg helpen - Een B2B e-commerce platform kiezen:
3 zaken die je op weg helpen - Download whitepaper

3 trends in B2B e-commerce voor 2020

Zakelijke inkopers kunnen steeds vaker online terecht bij hun leveranciers. B2B-bedrijven schakelen ons ook meer en meer in bij het ontwikkelen en optimaliseren van hun e-commerce oplossingen. Op basis van de vragen die onze bureaus passeren voorzien wij de volgende B2B e-commerce trends voor 2020.

B2B e-commerce trend #1. Onder druk van geavanceerde consumentenplatforms en toenemende digitale vaardigheden versnelt de innovatie van B2B e-commerce

Er is steeds meer vraag naar B2B e-commerce oplossingen, vooral gericht op efficiëntie en optimalisatie van processen zoals orderverwerking, offerte-aanvragen of inzage in facturen. De digitalisering van dit soort functionaliteiten is al vanzelfsprekend bij consumentenplatforms. Consumenten zijn gewend dat ze voor hun dagelijkse leven allerlei zaken eenvoudig digitaal kunnen bestellen of afnemen en verwachten dat in toenemende mate ook van de webshops die zij bezoeken als zij aan het werk zijn. Daar komt bij dat de digitale vaardigheden van de arbeidsbevolking met iedere nieuwe lichting toenemen, met alle bijkomende verwachtingen van dien.

Uit onderzoek in 2019 van marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel bleek dat digitalisering voor alle generaties steeds normaler wordt. Het is voor veel mensen onvoorstelbaar als je niet online kunt bestellen, dat een webshop ‘dicht’ is of als het weken duurt voor ze een offerte krijgen. Met deze kennis in het achterhoofd is voor B2B-organisatie met e-commerce ambities raadzaam om de kritische consument in het achterhoofd te houden bij de inrichting en optimalisatie van een eigen platform.

B2B e-commerce trend #2. Marketplaces worden het alternatief voor webshops 

De kleine, ‘mainstream’ webshop zal het in 2020 naar verwachting verliezen van winkels als Bol.com en Conrad. Ook de populariteit van winkels als AliExpress en de komst van Amazon naar Nederland benadelen de relevantie van een eigen webshops en voorraad. We zien steeds vaker dat dit soort grote partijen marketplaces faciliteren, waarbij zij een aanbod van producten uit eigen voorraad combineren met die van derden. Omdat bekende webshops profiteren van hun naamsbekendheid en uitgebreide resources wordt het voor derde partijen steeds minder lucratief om ook een eigen webshop te onderhouden. Steeds vaker wordt er ook gebruik gemaakt van drop shipments, waarbij websitebezoekers aan de voorkant bestellen uit één online catalogus met producten van verschillende onderliggende partijen. Omdat de onderliggende partijen direct kunnen leveren blijft het logistieke proces zo efficiënt en eenvoudig mogelijk.

We zien in veel gevallen dat het organisatorisch en financieel veel aantrekkelijker is om een marketplace in te richten in plaats van een webshop. We verwachten dat dit jaar leveranciers in deze vorm veel vaker hun krachten zullen bundelen met grote partijen, of met elkaar. Het loont voor veel bedrijven om op deze trend te anticiperen en (opnieuw) de afweging te maken tussen een marketplace of webshop. 

B2B e-commerce trend #3. Zakelijke klanten verwachten ondersteuning van nieuwe(re) verkoopkanalen en optimale personalisatie


Van e-commerceplatformen wordt tegenwoordig verwacht dat ze op meerdere manieren toegankelijk zijn. Via een desktopbrowser en mobiele versie van de webshop bijvoorbeeld. Steeds vaker komen er daarnaast ook nieuwe(re) verkoopkanalen voorbij, zoals Instagram en WhatsApp. Organisaties die in deze trends mee willen gaan, krijgen te maken met nieuwe vraagstukken voor de onderliggende infrastructuur en processen. Flexibiliteit is dan essentieel. Om dit te kunnen realiseren zien we onder andere de toenemende vraag naar headless CMS-systemen, waarbij de front-end en back-end los van elkaar opereren. Dat betekent dat de voorkant van de website, die de bezoekers zien, en de achtergrondprocessen onafhankelijk van elkaar gewijzigd kunnen worden. Een dergelijke inrichting maakt het makkelijker en vaak sneller om de infrastructuur of processen aan te passen. Het is bij het realiseren van zakelijke e-commerceplatformen daarom steeds belangrijker om enerzijds na te gaan welke verkoopkanalen nu belangrijk zijn voor klanten en tegelijkertijd rekening te houden met de opkomst van nieuwe kanalen.

In 2020 wordt daarnaast personalisatie extra belangrijk. We zien dat zakelijke gebruikers relevante content en een relevant aanbod verwachten, zoals dat ook al vaak bij consumentenplatforms wordt gefaciliteerd. De zoekfunctie en het klikgedrag spelen daarbij een belangrijke rol om het profiel en de behoefte van bezoekers te bepalen. In het B2B-landscap zal dit vooral de vraag voor de ondersteuning van searchandising aanjagen, waarbij de getoonde ‘merchandise’ wordt afgestemd op de ‘search’. 

Succes hangt dit jaar nauw samen met de steeds hogere verwachtingen van klanten en de noodzaak voor flexibiliteit. Bedrijven met B2B e-commerce ambities doen er goed aan om te kijken hoe zij hun resources en processen zo kunnen inrichten dat zij hier nu en in de toekomst aan kunnen voldoen.

Wil je aan de slag met jouw eigen e-commerce platform? Check onze blog 'Een B2B e-commerce platform kiezen doe je zo'.

Wil je meer lezen over e-commerce, bijvoorbeeld over de 3 adviezen en de technische tips die we meegeven om de juiste keuze te maken voor jouw B2B e-commerce platform? Download dan onze whitepaper:

Download whitepaper

Een B2B e-commerce platform kiezen

3 zaken die je op weg helpen

Wil je meer weten over Ties?

Wil je na het lezen van deze blog aan de slag met het e-commerceplatform binnen jouw organisatie? Of heb je vragen over de besproken onderwerpen? Neem dan contact op:

photo
Ties Luijendijk

Business Consultant